lauantai 14. helmikuuta 2009

Helpot sämpyläruudut






Tässä on yksi helppo sämpyläohje niille, jotka haluavat syödä omatekoista leipää vähällä vaivalla ja sotkematta kaikkia paikkoja. Alkuperäinen ohje löytyy Kinuskikissalta, josta löytyy myös hyvät ohjeet välivaiheisiin kuvineen. Muokkasin alkuperäistä ohjetta jättämällä sokerin ja kuminan pois. Lisäksi käytin oliiviöljyn sijaan rypsiöljyä, mutta muukin kasviöljy käy. Taikinaan voi lisätä oman maun mukaan pellavansiemenrouhetta, puurohiutaleita, leseitä, porkkanaraastetta tai mitä milloinkin kaapista löytyy tai tekee mieli. Sämpyläruudut irtoavat hyvin ihan lohkaisemalla.

(16 kpl)
5 dl rasvatonta maitoa
50 g (1 pkt) hiivaa
1/2 rkl suolaa
1/2 dl rypsiöljyä
12 dl Myllärin sämpyläjauhoseosta
pellavansiemenrouhetta, leseitä tms.

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää mausteet. Lisää jauhot taikinaan pienissä osissa, ensin puuhaarukalla ja lopuksi kädellä vaivaten. Lisää öljy loppupuolella, myös pienissä osissa. Anna taikinan kohota liinan alla noin 45 minuuttia. Ennen kuin otat taikinan pois kulhosta, vaivaa siitä öljytyllä kädellä ilmat pois. Levitä öljyä ja jauhoja apuna käyttäen taikina pellin päällä olevalle leivinpaperille noin 30 cm x 30 cm kokoiseksi levyksi. Leikka veitsellä levy 16 neliöksi (4x4 neliötä). Anna kohota liinan alla vielä 15-20 minuuttia. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes pinta on kauniin värinen. Taita sämpylät leikkauskohdista paloiksi.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti