torstai 18. kesäkuuta 2009

Karjalanpiirakat

Tänään pääsin toteuttamaan pitkäaikaista haavettani oppia tekemään perinteisiä karjalanpiirakoita. Opettajanani minulla oli tämän alan varsinainen mestari, avomieheni mummo, joka on tehnyt näitä piirakoita jo vuosikymmenten ajan. Mummo teki taikinankin vanhasta muistista, mutta itse tarvitsin jonkinlaisen reseptin, että tiedän missä suhteessa mitäkin ainetta tulee. Mummo oli tehnyt riisipuuron jo edellisenä iltana valmiiksi ja niinpä meillä oli jäähtynyt puuro aamulla, kun hän tuli meille leipomaan. Teimme yhdessä vajaa sata piirakkaa ja aikaa kului pari tuntia. Ei voi muuta kun ihmetellä vierestä, miten näppärästi se käy sellaiselta ihmiseltä, joka niitä on tehnyt tuhansia.

(40-50 kpl)
Puuro:
4-5 dl puuroriisiä
2 l maitoa
2 tl suolaa
4 rkl voita/margariinia

Taikina:
6 dl ruisjauhoja
4 dl vehnäjauhoja
4 dl kylmää vettä
2 tl suolaa
vajaa 100 g margariinia (ota pehmenemään ajoissa!)

Voiteluun:
voita
loraus maitoa

Keitä puuro paketin ohjeen mukaan esimerkiksi jo edellisenä iltana, niin että puuro ehtii kunnolla jäähtyä. Lisää aamulla puuron sekaan loraus maitoa - sen verran, että sitä on helpompi levittää.

Valmista taikina. Sekoita kulhossa kylmän veden joukkoon suola, ruisjauhot ja vehnäjauhot. Sekoita aluksi puuhaarukalla ja kun taikina on paksua, käytä sekoittamiseen kättä. Lisää joukkoon pehmeä margariini. Taikinasta pitää tulla mummon sanoin "timakka", eikä se saa jäädä löysäksi. Lisää tarvittaessa jauhoja. Vaivaa taikina. Tee taikinasta tasapaksuja tankoja ja jaa ne pieniksi paloiksi. Pyöritä palaset palloiksi. Levitä pöydälle sekoitus ruis- ja vehnäjauhoja. Painele taikinapallot jauhotetulla pöydällä käsin lättänöiksi ympyröiksi ja pinoa kasoihin. Kauli pyörylät "pehmellä kädellä" (älä paina liikaa!) ohuiksi ja pyöreiksi ja asettele ne tämän jälkeen limittäin pöydälle. Aloita täyttäminen niistä, jotka on kaulittu ensimmäisinä. Levitä noin ruokalusikallisen verran täytettä kunkin piirakan keskelle. Rypytä piirakat keskeltä ylöspäin ja keskeltä alaspäin. Piirakat voi laittaa pellille ihan vieri viereen, niin pellilliselle mahtuu kerralla enemmän piirakoita (pellistä riippuen n. 15-20 piirakkaa). Paista piirakoita 300 asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Sulata voi voitelua varten. Voitele piirakat niiden molemmilta puolilta kun ne ovat tulleet uunista. Laita vuokaan leivinpaperi ja asettele voidellut piirakat siihen tiiviisti limittäin. Laita vuoan päälle leivinpaperi ja pyyhe - anna piirakoiden tekeytyä vielä vuoassa. Nauti lämpiminä!Yllä olevassa kuvassa minun tekemiä piirakoita ja alemmassa kuvassa mummon tekemiä. Piirakan muodosta huomaa selkeästi "Kainuulaiset juureni". :DEi kommentteja:

Lähetä kommentti