maanantai 9. maaliskuuta 2009

Pähkinäsuklaapullat




Viikonloppuna piti tietysti päästä kokeilemaan jotain uutta leipomisreseptiäkin ja stressintäyteisen tenttiviikon jälkeen teki mieli näitä Kinuskikissan pähkinäsuklaapullia (hitusen kevennettynä versiona). Ja oli hyvvee! :) Mieskin rakastu näihin, vaikka luulinkin hänen pitävän näitä liian makeina. Tein samalla pieniä kokeiluja pullataikinan suhteen. Koska laskiaispullaepisodi meni niin kuin meni, päätin nyt tehdä kaksi eri taikinaa (kokeilumielessä!), joihin toisesta laitoin pelkkiä tavallisia vehnäjauhoja (tämä pähkinäsuklaapullien ohje) ja toiseen taikinaan (kanelipullat) laitoin puolet tavallisia ja puolet täysjyvävehnäjauhoja. Myös jälkimmäinen onnistui aivan erinomaisesti. Jopa äitini myönsi, ettei täysjyväjauhoja huomannut enää taikinan koostumuksessa. Itse tein tällä kertaa taikinaa yhteensä 15 desilitrasta jauhoja. Eli 7,5 desilitraa/taikina. Laitan tähän nyt kuitenkin taikinan ohjeen sen mukaan, jos tekisi vain yhden taikinan.

(5-6 pellillistä)

Taikina:
5 dl rasvatonta maitoa
1 pkt hiivaa
2 dl sokeria
1/2 rkl kardemummaa
2 tl suolaa
1 muna
200 g voita tai margariinia
n. 15 dl vehnäjauhoja (tai 7,5 dl tavallisia vehnäjauhoja + 7,5 dl täysjyvävehnäjauhoja)

Täyte:
Pähkinäsuklaalevitettä (esim. Nutella)

Voiteluun:
1 muna


Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri, kardemumma, suola ja muna. Lisää jauhoja pienissä erissä ensin noin 11 dl verran. Sekoita. Sulata voi/margariini ja lisää taikinan joukkoon. Lisää tämän jälkeen vielä loput jauhoista. Vaivaa taikina tasaiseksi. Anna kohota lämpimässä paikassa noin 45 minuuttia. Vaivaa kohonneesta taikinasta ensin ilmakuplat pois ja jaa se sitten kahteen osaan. Käsittele yksi puolikas kerrallaan. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä noin 30x80 cm kokoiseksi levyksi. Levitä pinnalle pähkinäsuklaalevitettä. Kieritä taikina rullalle ja nipistä saumakohdasta tiukasti umpeen. Leikkaa noin 2 cm paksuiksi paloiksi ja nosta pellille leivinpaperin päälle. Anna kohota vielä 10 minuuttia leivinliinan alla. Voitele munalla. Paista 200-asteisessa uunissa noin 8 minuuttia, niin että pullat saavat hieman väriä.














































































1 kommentti: