perjantai 20. helmikuuta 2009

Laskiaispullat




Tein tänään elämäni ensimmäisen pullataikinan. Uskokaa tai älkää. :D Ja kokeiluntapainen oli tuloskin. Korvasin kaikki vehnäjauhot täysjyvävehnäjauholla, joten pullasta tuli melko "ruokaisa". Päätin kokeilla korvata seuraavalla kerralla vain puolet, josko koostumuksesta tulisi silloin vähän pullamaisempi. Otin pohjaksi Maku-lehden reseptin ja muokkasin sitä kevyemmäksi. Lisäksi tein vain puolikkaan taikinan, josta riitti kuitenkin viemisiä myös vanhemmilleni.

(6 jättipullaa)
2 1/2 dl rasvatonta maitoa
25 g hiivaa
1/2 dl sokeria
1/2 tl suolaa
1 tl kardemummaa
1/2 muna
n.6 dl vehnäjauhoja (osan voi korvata täysjyvävehnäjauhoilla)
75 g voita

Voiteluun:
1/2 muna

Väliin:
1/2 dl vadelmahilloa
1 dl kuohukermaa
1/2 rkl sokeria
1/2 tl vanilliinisokeria

Koristeeksi:
tomusokeria

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri, suola, kardemumma, puolikas muna ja osa vehnäjauhoista. Säästä toinen puolikas munasta voitelua varten. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa taikina pehmeäksi ja kimmoisaksi. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Peitä taikinakulho leivinliinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa noin puoli tuntia. Jaa kohonnut taikina paloiksi ja pyörittele ne pulliksi leivinpaperin päälle. Anna kohota vielä hetki. Voitele kohonneet pullat jäljelle jääneellä puolikkaalla munalla. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Tarkkaile pullia ja tarvittaessa siirrä ne paistumaan uunin alaosaan ja vähennä uunin lämpöä. Jäähdytä ritilällä tms. viileämmällä alustalla. Leikkaa jäähtyneiden pullien hattuosa pois ja lusikoi pohjien keskelle hillosilmät. Vaahdota kerma ja mausta sokerilla sekä vanilliinisokerilla. Pursota kermavaahto hillon ympärille. Kokoa pullat ja siivilöi pullien päälle koristeeksi vielä vähän tomusokeria.


5 kommenttia:

  1. Herkullisen näköinen laskiaispulla. Pullat ovat periaatteessa hekppoja tehdä ja lisäksi ne ovat hyviä, miksi siis niiden leipominen tuntuu niin haastavalta? Kaikenlaista muuta tulee kyllä leivottua useammin...

    VastaaPoista
  2. Joo samaa mietin tossa eilen, että mikshän en oo aikasemmin tehny ite pullia? Taikinan tekemiseen ei kuitenkaan menny ku vähän aikaa, sit vaan antaa kohota, lisää maholliset täytteet ja uuniin. Ja mikä ihana tuoksukin siitä tulee koko kotiin! :)

    VastaaPoista
  3. Nämä kyllä näyttävät tosi hyviltä, mahdollisesta ruokaisuudestaan huolimatta :)

    VastaaPoista
  4. Tää laskiaispulla oli sen verran täyttävä että sen voisi vetästä lounaaksi kesken työpäivän :)

    VastaaPoista
  5. Jäsen R: Iso mies ja täyttyy yhdestä pullasta! :D

    VastaaPoista